bg_image
ORZECH włoski JACEK 130cm - 2

Orzech włoski JACEK

Orzechy to doskonały dodatek do wielu ciast i deserów, zwłaszcza świątecznych. Idealnym rozwiązaniem jest posiadanie orzechów z własnych zbiorów, z przydomowego sadu, czy ogródka. Polecamy ORZECH włoski JACEK. Ta odmiana rodzi największe orzechy, które dojrzewają pod koniec września i od razu gotowe są do spożycia. Ich smak jest intensywny i słodki, a część jadalną bardzo łatwo oddzielić od skorupy. Orzechy typu JACEK idealnie dostosowują się do polskich warunków klimatyczno-glebowych i są odporne na mróz, w przeciwieństwie do innych odmian. Jest to gatunek bardzo popularny i łatwy w uprawie. Owoce orzecha włoskiego są niezwykle zdrowe i smaczne.

Młode drzewa orzecha włoskiego najlepiej sadzić wiosną lub jesienią, gdyż w tym okresie mają największą szansę na przyjęcie się na nowym podłożu. Przed ich wsadzeniem trzeba zadbać o dobrze przygotowaną glebę – ziemia musi być odchwaszczona, przekopana oraz odkwaszona. Należy wykopać w ziemi odpowiednio duży otwór, wypełnić go częściowo kompostem, wsadzić drzewko, podlać delikatnie wodą oraz zasypać pozostałą częścią kompotu. Jeśli temperatury będą zbyt wysokie należy odpowiednio często zawadniać sadzonkę, by miała odpowiednio wilgotną glebę. Nasze drzewko orzechowe trzeba też regularnie przycinać, żeby koronie drzewa nadać odpowiedni kształt. Jeśli sadzimy nieco później i problemem okażą się temperatury zbyt niskie – warto ocieplić drzewko kopczykiem z ziemi lub liśćmi, czy gałązkami iglastymi.

Odpowiednio pielęgnowany orzech będzie przynosił co roku dorodne plony, a po zbiorach będziemy mogli cieszyć się smakiem orzechów nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale aż do kolejnych zbiorów, gdyż orzechy mogą wytrzymać bardzo długi okres leżakowania w naszej spiżarni ????

Kategoria
#Porady ogrodnicze