Jeżyny to obecnie dość mało popularny owocowy przysmak. Szkoda, bo ich drogocenne właściwości można wymieniać bez końca. Czy wiecie jak bardzo korzystne jest dla człowieka ich spożywanie?
Drogocenne właściwości jeżyn – dlaczego warto je spożywać?
Przede wszystkim, owoce jeżyny to bardzo silne antyoksydanty. Wyciągi z jeżyn stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Zmniejszają również ryzyko chorób serca oraz są bogatym źródłem błonnika. Mają także znakomity wpływ na organizm podczas odchudzania, bo przyspieszają przemianę materii i ograniczają wchłanianie niezdrowych tłuszczów. Podobnie jak porzeczki, jeżyny pomagają zwalczać drobne infekcje oraz wzmacniają organizm podczas przeziębień, a nawet grypy. Witaminy zawarte w owocach jeżyny to witamina C, A, E, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz witamina K. Jej owoce bogate są również w minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dodatkowo, podaje się również, że jeżyny mogą zapobiegać chorobom oczu, wpływają na zdrowie kości, łagodzą objawy PMS i menopauzy, a także regulują wspomniane procesy odchudzania i obniżają poziom cukru we krwi. Jeżyna ma bardzo szerokie zastosowanie również w kuchni, bo stanowi bazę do wielu potraw, przetworów, soków, konfitur i dżemów.
Jak wyhodować jeżyny w swoim ogrodzie?
Skoro wiemy już czego możemy spodziewać się spożywając te niesamowite owoce, zastanówmy się co zrobić, żeby wyhodować je w swoim własnym ogródku. Jeżyna fałdowana jest najpospolitszym, chociaż nie jedynym, gatunkiem występującym w Polsce. Pod kątem uprawy najlepiej sprawdzają się mrozoodporne odmiany jeżyn bezkolcowych, np. ARAPAHO, DIRKSEN, czy CACANSKA BESTRNA. Jeżyna dobrze rośnie na glebach żyznych mało zakwaszonych. Pod uprawę najlepiej wybierać miejsca niezbyt nasłonecznione, może nawet takie, które są lekko w cieniu. Co ciekawe, krzewy jeżyny są samopłodne, dlatego wystarczy wyhodowanie jednego drzewka. Bardzo ważne jest wkopanie żyznego kompostu do lekkiej gleby. Kompostowanie powinno się powtarzać co roku, nie zapominając także o regularnych dawkach wieloskładnikowego nawozu mineralnego. Gdy pędy urosną zbyt wysoko, obcinamy je do długości ok 1,6 m. Pomimo, że większość z krzewów jeżyny dobrze znosi niskie temperatury, to przed zima warto o drzewka owocowe odpowiednio zadbać. Najlepiej krzew związać w pęczek, okryć słomą lub jedliną i obsypać ziemią.