Opis odmiany:
Odmiana została wyhodowana w Stanach Zjednoczonych w 1943 roku przez skrzyżowanie odmian Jonatan i Golden Delicious. Rośnie dość silnie, tworząc rozłożystą i średnio gęstą koronę. Gałęzie często uginają się pod ciężarem owoców, należy je więc odpowiednio podeprzeć, by zapobiec wygięciu się przewodnika. Pąki kwiatowe jabłoni rozwijają się na krótkopędach, u młodych okazów są one małe i dopiero z wiekiem zaczynają się powiększać. Jabłoń Janagold zaczyna owocować wcześnie, bo już w trzecim roku od posadzenia. Obradza obficie co roku a jej plony można zbierać już od października. Jabłka są odporne na deszcz i niskie temperatury, długo utrzymują się na drzewie.
Zapylacze: Golden Delicious, Gala, Gloster, Szara Reneta, Szampion, Idared, Koksa Pomarańczowa.
Owoce:
Jabłoń Janagold wytwarza duże, kuliste owoce z widocznym żebrowaniem (7 – 10 cm). Posiadają żółtą, gładką oraz lśniąca skórkę ze sporym czerwonym rumieńcem. Pokryte są woskiem, dzięki czemu dobrze się przechowują. Posiadają smaczny miąższ – miękki, grubo ziarnisty, kremowy, soczysty, delikatnie kwaskowaty i aromatyczny. Idealne na różne przetwory bądź wypieki.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.