Odmiana amerykańska, samopylna, plenna.
Drzewo tworzy charakterystyczną, stożkową wąską koronę (przypomina nieco topolę). Dzięki temu na działce zajmuje mało miejsca. Rośnie silnie.
Rodzi średniej wielkości owoce (30-45 g), kulisto owalne, regularne, ciemnopomarańczowe, pokryte dość dużym, jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem, nieznacznie omszone, z ciemnopomarańczowym, zwięzłym, kwaskowato słodkim, średnio soczystym, aromatycznym i bardzo smacznym miąższem, łatwo oddzielającym się od pestki. Drzewa i pąki są odporne na mróz i wiosenne przymrozki, wczesne kwitnienie jest jednak często przyczyną przemarzania kwiatów. Drzewa mają tendencję do nadmiernego zawiązywania owoców, dlatego konieczne jest ich przerzedzanie. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w drugiej połowie lipca.
Owoce uchodzą za bardzo zdrowe (m.in. duża zawartość karotenu).
Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Odmiana o dużej wytrzymałości na mróz, odporna na choroby!!!
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd.
Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.
Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.
Kaloryczność:
100g świeżych owoców – 47 kcal
100g suszonych moreli – 284 kcal (te bogatsze są w beta-karoten)