Jak dbać o czystość i porządek w spiżarni?

 

            Spiżarnia to miejsce, w którym przechowujemy żywność zazwyczaj przygotowaną przez nas samych po letnich i jesiennych zbiorach. Dlatego w tym pomieszczeniu powinien panować idealny porządek. Wielokrotnie zadajemy sobie pytanie jak urządzić spiżarnię, aby można było łatwo utrzymać w niej czystość?


            Oczywiście, zważając na dzisiejsze trudne czasy związane z sytuacją pandemiczną, absolutną podstawą jest higiena. Jak dobrze wiemy w spiżarni nietrudno jest nawet o najmniejsze zabrudzenia. W takich zaciemnionych, chłodnych i małych zakamarkach nietrudno jest o jakiekolwiek zakurzenia, wycieki (np. garnka z kiszonkami, pęknięty lub niedokręcony słoik) lub np. grudki ziemi, która nierzadko będzie się osypywała z ziemniaków. Spiżarnię warto więc tak urządzić, by łatwo można było utrzymać w niej czystość.

Czysta podłoga, ściany i meble w spiżarni

            Podłogi, a nawet ściany spiżarniane warto wyłożyć gresem, kafelkami, betonem polerowanym lub kamieniem. W/w materiały wykończeniowe łatwe są w czyszczeniu, higieniczne i można je zamieść, odkurzyć, przemyć wodą z dodatkiem odpowiedniego detergentu. Poza tym zachowują właściwości chłodzące spiżarni, co jest bardzo w ważne w przypadku tego typu pomieszczeń. 

Jeśli nasz wybór padł na ściany malowane warto sięgnąć po farbę lateksową, która doskonale nadaje się do zmywania wodą. Jeżeli nasza spiżarnia wyposażona jest w regały i/lub półki z surowego drewna pomaluj je lakierem, bejcą albo specjalną farbą. Zapewni to odpowiednią ochronę przed zabrudzeniem i butwieniem.

Ochrona przeciw nieproszonym gościom

            Jeśli masz w spiżarni okno, zabezpiecz je siatką przeciwko owadom i gryzoniom. Podobnie uczyń z wlotami kanałów wentylacyjnych.

Porządek i kontrola jakości w spiżarni

            Z reguły w spiżarni co tydzień lub dwa powinniśmy sprawdzać czy nasze przetwory się nie psują. Niestety bywa i tak, że po prostu zwyczajnie nie mamy czasu, aby na bieżąco robić przegląd zasobów swojej spiżarni i czynności porządkowe w tym pomieszczaniu są zbagatelizowane. Nadchodzące Święta, a jednocześnie następna okazja do skorzystania ze spiżarni, mogą być doskonałym pretekstem, aby zrobić w niej gruntowny porządek. Najlepiej rozpocząć go od pozbycia się rdzewiejących konserw oraz uszkodzonych słoików i butelek, a także od zajrzenia do wszystkich sypkich produktów, czy przypadkiem nie pojawił się w nich jakiś intruz.


Pamiętajcie o wentylacji pomieszczenia

            Warto pamiętać też o dobrej i sprawnej wentylacji spiżarni. Zbyt duże nagromadzenie wilgoci w spiżarni prowadzi do skraplania się pary wodnej, która doprowadza do zawilgocenia żywności, rozwoju bakterii i grzybów. Aby tego uniknąć, przechowuj zapasy we wnętrzu z oddzielnym kanałem wentylacyjnym albo blisko okna. Możesz również zamontować w spiżarni elektryczny wentylator lub nawet pochłaniacz wilgoci. Często decydujemy się na przechowywanie swoich przetworów w szufladach, kredensach, różnych zakamarkach, o których też nie możemy zapominać. Starajmy się w miarę często je wietrzyć. W tylnych ściankach naszych mebli warto zrobić kilka małych otworów wentylacyjnych.

Dobra organizacja zapewnia porządek

            Oczywistym jest to, że grunt to organizacja, a co za tym idzie porządek. Idąc dalej za myślą porządek daje nam dużo więcej niż myślimy, a mianowicie pozwala nam na sprawniejsze zarządzanie swoim zbiorami, a także zapewnienie odpowiedniej higieny w pomieszczeniu. Organizację spiżarni przeprowadzamy według trzech zasad: ciężaru, temperatury i przeznaczenia żywności.

Na dole umieść przetwory i przedmioty cięższe, wymagające chłodnego otoczenia, np. warzywa, owoce, kamionkowe garnki z kiszonkami. Nie stawiaj ich jednak bezpośrednio na podłodze, lecz na specjalnych podestach. Wyższe kondygnacje warto zarezerwować na lżejsze słoiki, butelki, konserwy i artykuły sypkie. Wysoko, z boku, przymocuj reling lub zawieś pojedyncze haczyki na zioła, warkocze czosnku czy papryki itp.

Tematyczne rozplanowanie spiżarni ułatwi nam gospodarowanie wszystkimi przetworami i ich przeznaczeniem. Najlepiej w jednym miejscu zgrupować np. przyprawy, zaś w innym przetwory owocowe, a w trzecim warzywne. Głębokość półek warto dostosować do własnych potrzeb i możliwości.




Komentarze (0)

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.