Opis odmiany:
Jedna z najbardziej popularnych odmian aktinidii ostrolistnej. Roślina jest atrakcyjnym pnączem dekoracyjnym o urzekająco białych kwiatach. Dodatkowo wydaje bardzo smaczne owoce.
Owoce:
Dojrzewają na początku października. Są średniej wielkości, owalne, zielone z brązowo czerwonym rumieńcem w miejscach wystawionych do słońca. Nadają się do jedzenia ze skórką, która w przeciwieństwie do owoców klasycznego kiwi jest gładka. Owoce zachwycają bardzo słodkim i aromatycznym smakiem. Można je spożywać bezpośrednio lub wykorzystywać do produkcji przepysznych przetworów, nalewek, soków i konfitur. Do zapylenia i zawiązania owoców niezbędna jest w pobliżu roślina męska tego samego gatunku (np. męska ‘Weiki’).
Warunki uprawy:
Wymaga stanowisk ciepłych, nasłonecznionych, osłoniętych, gleby wilgotnej, ale dobrze zdrenowanej, żyznej. Jest to odmiana mrozoodporna – wytrzymuje mrozy do około 28oC. Nadaje się do sadzenia przy różnych podporach, altanach, pergolach i siatkach.