bg_image

Dereń JADALNY

43.90 

DEREŃ JADALNY
Cornus mas

Forma : roślina w pojemniku P-9
Wiek: 2 lata             
Wysokość: około 60-80 cm

39 w magazynie

Czas dostawy:

przedsprzedaż wysyłka od 10 marca 2025 r.

SKU: 103388 Kategoria: 1

Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji, jest uprawiany w wielu krajach świata. Dereń jadalny to duży krzew lub drzewo o owalnej, luźnej koronie. Rośnie bardzo wolno. Kwitnie przed rozwojem liści na przełomie marca i kwietnia. Drobne, żółte, intensywnie pachnące kwiaty, zebrane w kuliste baldachy, są miododajne. Owoce dojrzewają od końca sierpnia do końca września. Są to duże, owalne, zwisające na długich szypułkach pestkowce o wiśniowoczerwonym kolorze. Soczyste o cierpko-kwaskowatym smaku, jednak po całkowitym dojrzeniu owocu zmienia się on w przyjemny, podobny do śliwek. Można je spożywać na surowo lub przetworzone (soki, dżemy, nalewki). 

Owoce derenia zawierają witaminę C, dlatego w przeszłości był wykorzystywany jako środek do leczenia szkorbutu. Medycyna ludowa wykorzystywała również niedojrzałe owoce derenia jadalnego do leczenia cholery, a kwiaty do leczenia biegunek.

Dereń jadalny jest wysoce mrozoodporny.

Lubi lekkie, próchniczne i wapienne podłoże, ale dobrze rośnie na każdej glebie (znosi nawet wapienne).

Toleruje suszę i zanieczyszczone powietrze.

Preferuje stanowiska zaciszne, słoneczne lub półcieniste, w cieniu owocuje słabo i ma luźniejszy pokrój.

Praktycznie nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych, takich jak opryski czy przycinanie.

Doskonale sprawdza się w ogrodach jako roślina ozdobna, dekoracyjna wiosną (kwiaty) oraz jesienią (owoce i pięknie przebarwiające się liście). Znakomicie nadaje się na wysokie, luźne, naturalistyczne żywopłoty.

Dereń JADALNY
43.90