Jodły

Jodła to nie tylko efektowne drzewo iglaste z rodziny sosnowatych naturalnie występujące na wyżynnych i górskich terenach środkowej oraz południowej Europy, ale także iglak, który wiele osób pragnie mieć w swoim ogrodzie.

Charakterystyka

Do rodzaju jodeł należy około 50 gatunków drzew iglastych. Są to rośliny o dość regularnym stożkowatym pokroju. Jodły mają dekoracyjne ciemnozielone z błyszczącą bruzdką pośrodku igły i ciekawe, wzniesione zielone szyszki. Dlatego też coraz chętniej są sadzone jako ozdoba naszych ogrodów i parków.

Uprawa i pielęgnacja

Co prawda jodła jest gatunkiem doskonale znoszącym ocienienie, ale jest bardzo wrażliwa na niskie temperatury oraz na zanieczyszczenie powietrza. Jest też drzewem wymagającym pod względem warunków siedliskowych, ponieważ wymaga gleby dostatecznie głębokiej, żyznej i świeżej, a także ubogiej w wapno gliniastej. Jodły preferują także odpowiednią wilgotności powietrza. Warto zaznaczyć, że drzewa te źle rosną na nieprzepuszczalnych, suchych i piaszczystych oraz ciężkich i gliniastych, a także podmokłych glebach. Dodatkowym atutem jodły jest duża odporność na choroby i szkodniki. W ogrodach sadzimy je zimą poza okresem mrozu i śniegu, kiedy ziemia jest zamarznięta. Pamiętajmy też o bieżącej pielęgnacji w pierwszych latach po posadzeniu kiedy to obficie podlewamy podczas jest ciepło i sucho. Tego typu rośliny iglaste nie wymagają jakiegokolwiek cięcia, ponieważ mają swój naturalny charakterystyczny pokrój. Upewniamy się jedynie, czy drzewo ma tylko jedną oś główną, czy wiązanie podpory jest dostosowane do grubienia i usuwamy suche oraz obumarłe gałęzie.

Zastosowanie

Jodła jest drzewem iglastym, którego drewno jest jasnożółte, miękkie i bezżywiczne. Jest ono bardzo docenianym, elastycznym i trwałym surowcem wykorzystywanym w stolarstwie, w budownictwie oraz w przemyśle papierniczym. Jodła jest drzewem, które także posiada właściwości lecznicze. Przykładowo olejek jodłowy, pozyskiwany jest ze szpilek, szyszek bądź z gałązek wykazuje działanie wykrztuśne, moczopędne i antyseptyczne. Jest on także stosowany w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych oraz jako składnik maści na bóle reumatyczne. Z szyszek natomiast produkowane są olejki eteryczne wykorzystywane jako składniki mieszanin zapachowych w odświeżaczach powietrza oraz w przemyśle kosmetycznym do perfumowania mydeł toaletowych i soli do kąpieli.

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.