Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Śliwa Japońska NAJDIENA
ŚLIWA JAPOŃSKA NAJDIENA
- Forma : goły korzeń zabezpieczony na czas transportu
- Podkładka: Ałycza
- Wiek: 2 lata
- Wysokość: około 150 cm
Odmiana śliwy japońskiej wyhodowana w Stacji Doświadczalnej na Krymie jako skrzyżowanie odmian Skoropłodnaja x odmiany ałycz Desertnaja. Wzrost średnio silny, tworzy kulistą lub lekko spłaszczoną i bardzo zagęszczającą się koronę. W okres owocowania wchodzi w 2-3 roku. Plon jest duży i regularny. Owoce są średniej wielkości (około 35 g), kuliste lub lekko wydłużone. Skórka ma podstawową barwę żółtą, ale u dojrzałego owocu prawie całą jej powierzchnię pokrywa różowo bordowy rumieniec i delikatny woskowy nalot. Miąższ żółty, średnio zwarty, aromatyczny, ma kwaśno-słodki smak. Owoce dojrzewają pod koniec lipca.
Do zalet tej śliwy należą: duża wytrzymałość na mróz (pąków kwiatowych, kwiatów i drzew), plenność, stosunkowo dobra jakość owoców i możliwość ich wszechstronnego wykorzystania (nie tylko do bezpośredniego spożycia).
Zapylacze: Kometa, Santa Rosa, Shiro