PIGWA gruszkowa + GRUSZA bonkreta Williamsa 2w1 DUO

PIGWA gruszkowa + GRUSZA bonkreta Williamsa 2w1 DUO

PIGWA GRUSZKOWA + GRUSZA BONKRETA WILLIAMSA

DRZEWKO DUO

  • Forma : goły korzeń zabezpieczony na czas transportu
  • Podkładka: pigw S1
  • Wiek: 2 lata
  • Wysokość: około 150 cm
Obecnie brak na stanie
29,90 zł
Brutto

PIGWA GRUSZKOWA

Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych spokrewniony z jabłonią i gruszą. Pochodzi z obszarów Azji. Czasami mylona bywa z pigwowcem. Owoce dojrzewają od września do października, duże (nawet do 250 g), koloru żółtego o bardzo przyjemnym aromacie. Miąższ jest twardy i mało soczysty, ale bardzo aromatyczny, dzięki czemu pigwa jest idealnym owocem do przetworów, konfitur, dżemów, nalewek, galaretek i soków. Świetne jako dodatek do ciast czy herbaty. Miąższ pigwy gruszkowej uważany jest za bardziej soczysty i o mniejszej ilości komórek kamiennych niż u pigwy jabłkowej. Pigwy zawierają dużo witaminy C, oraz mikroelementów żelaza, miedzi, boru, niklu tytanu, glinu i manganu. Owoce pozostawione dłużej w pomieszczeniu wydzielają bardzo delikatny orzeźwiający zapach. W chłodnym miejscu można je przechowywać kilka miesięcy. Lubi gleby żyzne, dość wilgotne najlepiej o odczynie nieco kwaśnym. Preferuje stanowiska słoneczne, osłonięte. Ma płytki system korzeniowy i dlatego wymaga żyznej i stale wilgotnej gleby. Jest światłolubna, na mróz nie jest całkowicie odporna. Posiada siedem razy więcej witaminy C, niż cytryna. Nie przyjmuje metali ciężkich.

GRUSZA BONKRETA WILLIAMSA

Odmiana bardzo stara, znaleziona około połowy XVIII wieku w Anglii jako przypadkowa siewka, do uprawy wprowadzona w 1797 roku przez Williamsa. W USA wprowadzona do uprawy w roku 1817 pod nazwą Bartlett. W Polsce uprawiana od dawna, jednak obecnie rzadziej. W pierwszych latach drzewo rośnie umiarkowanie później wzrost słabnie. Wymaga gleb żyznych i ciepłych stanowisk. W okres owocowania wchodzi wcześnie, w 2-3 roku po posadzeniu. Podatna na parcha. Jest bardzo dobrym zapylaczem dla wielu odmian. Owoce są średnie lub duże. Miąższ kremowo biały, masłowy, soczysty o specyficznym aromacie i bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej połowie września i do konsumpcji nadają się już po kilku dniach. Bonkreta Williamsa jest bardzo dobrą odmianą deserową i przerobową, szczególnie przydatną na kompoty i susz. Grusza Red Bonkreta Williamsa to czerwony mutant tej odmiany o owocach całkowicie czerwonych.

Zapylacze: Faworytka, Komisówka, Konferencja, Trewinka

No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.