bg_image
  • Pokaż:

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Pigwa to wysoki krzew, rzadziej nieduże drzewo zbliżone pokrojem do jabłoni i/lub gruszy. Pochodzi z terenów Azji Zachodniej, i to właśnie tam, a także na południu Europy, jej uprawy są najbardziej rozpowszechnione. To jedno z najstarszych drzew bywa nazywane drzewem Afrodyty. Pigwa bywa coraz częściej sadzona w Polsce pomimo, że jest to roślina stosunkowo mało odporna na niskie temperatury i w takich warunkach wydaje mniej atrakcyjne owoce. Cieplejszy klimat sprzyja zaś uprawie większej ilości odmian pigwy. Jest ona czasami mylona z pigwowcem, którego owoce spożywamy w podobnych postaciach.

Charakterystyka

Owoce pigwy pospolitej należą do tej samej rodziny różowatych co pigwowce. Pomimo tego wciąż są mało znane wśród przetwórców i konsumentów. Dość duże białe lub blado różowe kwiaty pigwy osadzone są na niedużym drzewie i pojawiają się później niż u większości drzew owocowych, bo w połowie maja. W październiku lub nawet w listopadzie pojawiają się owoce są zbliżone kształtem do jabłka lub gruszki. Ich cechą charakterystyczną jest omszała skórka, która ściera się w trakcie dojrzewania i pokrywa się kleistą oraz woskową powłoką. W polskich warunkach owoce dojrzewają dość późno, na przełomie września i października, mają żółte zabarwienie i zwykle ważą ok. 100–200 g.

Uprawa i pielęgnacja, czyli co warto wiedzieć

Pigwa pospolita jest rośliną nie wymagającą zbytniej pielęgnacji w trakcie jej uprawy. Potrzebuje ona ciepłej, umiarkowanie wilgotnej, dobrze przepuszczalnej i żyznej gleby o lekko kwaśnym. Dość dobrze znosi suszę, jednak zbyt niskie temperatury czy też ulewne deszcze mają na nią niekorzystny wpływ. Zalecane jest, aby pigwę sadzić jesienią w miejscu osłoniętym od wiatru oraz dobrze nasłonecznionym, a następnie podlewać dużą ilością wody. Nawożenie dobrze rozłożonym kompostem jej krzewu pozytywnie wpływa na jej rozwój.

Zastosowanie

Pigwa jest połączeniem cech jabłoni, gruszy i cytryny. Co prawda jej owoce nie nadają się zbytnio do bezpośredniego spożycia, ponieważ pigwa jest twarda i kwaśna, ale za to do przetworów nadaje się idealnie. Owoce pigwy świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek czy soków. Oprócz ciekawego smaku mają również wiele innych zalet. Przede wszystkim pigwa słynie ze swoich regenerujących właściwości. Korzystnie wpływa na pracę wątroby, dlatego polecana jest osobom zażywającym leki. Pigwa dzięki zawartości takich składników odżywczych, jak: wapń, potas, żelazo, witaminy C, PP, B1, B2 czy prowitamina A, sprzyja dochodzeniu organizmu do siebie po chorobie. Wzmacnia odporność i przeciwdziała biegunce oraz wymiotom. Ogólnie ten kwaśny owoc polecany jest osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo pigwa poprawia apetyt, dlatego często podawana jest małym niejadkom. Pigwa ma również działanie uspokajające i obniża poziom złego cholesterolu.