Kasztanowce


Kasztanowiec jest jednym z najbardziej popularnych i unikalnych drzew orzechowych na świecie pochodzącym z południowo-wschodniej części Europy, a dokładnie z Półwyspu Bałkańskiego. Po raz pierwszy został sprowadzony do Wielkiej Brytanii z Turcji pod koniec XVI wieku i rozpowszechniony. W Polsce kasztanowce pojawiły się już w XVII wieku. Choć rzadko spotyka się w lesie, jest to powszechny widok w parkach, ogrodach, ulicach i jako uzupełnienie zieleni wiejskiej.

Kasztanowce pięknym naturalnym zegarem przyrody

Aby uzyskać dodatkowe zainteresowanie krajobrazem, należy poważnie rozważyć uprawę kasztanowców. Drzewa te są idealnym wyznacznikiem przemijających pór roku. Kasztanowce są dużymi kwitnącymi drzewami o kopulastej koronie, którego białe kwiaty efektywnie rozświetlą każdy ogród na wiosnę. Po nich są atrakcyjne, kolczaste, zielone owocniki dojrzewają od połowy lata do jesieni. Oprócz pięknych kwiatów i orzechów zwanych kasztanami, kasztanowce wykazują również interesującą artystycznie poskręcaną korę, która u młodych osobników jest różowo-szara, a z czasem ciemnieje. Dojrzałe kasztanowce rosną do wysokości około 40 m i mogą żyć nawet do 300 lat.

Dlaczego warto sadzić kasztany?

Ostatnimi czasy kasztanowce mocno ucierpiały wskutek inwazji wielu szkodników i zmian klimatycznych na całym świecie. Dlatego też coraz częściej drzewa te uciekają z parków i promenad w głąb lasów. Pomóżmy im wrócić do naszych terenów zielonych i ogrodów.

Uprawa i sadzenie kasztanowców

Kasztanowce wykazują dużą tolerancję do warunków świetlnych i glebowych. Mogą to być miejsca częściowo zacienione lub bez cienia. Najlepsze gleby dla kasztanowców to gleby piaszczyste, gliniaste, gliniane, które powinny być dobrze odsączone. Aczkolwiek drzewo to przyjmie się także w glebie ubogiej pod względem odżywczym. Dobrze znosi zanieczyszczenie powietrza, terenowe i niskie temperatury. Nadaje się do nasadzeń ogrodowych, parkowych oraz zaszczepione w formie piennej do obsadzania wąskich ulic i alejek w miastach.

Zastosowanie kasztanów

Produkty z kasztanowca i jego owoców mają duże znaczenie w medycynie naturalnej i kosmetyce. Nasiona kasztanowca są cennym surowcem ze względu na swoje działanie uszczelniające naczynia krwionośne. Wyciągi z niedojrzałych lipcowych owoców stosuje się w leczeniu zakrzepów, zastojów żylnych, nadmiernej przepuszczalności naczyń krwionośnych, a ponadto w stanach zapalnych i nieżytowych żołądka i jelit. Dojrzałe nasiona służą do produkcji kleju oraz do prania wełny, bawełny i lnu.

Niektóre gatunki (kasztan jadalny) można nawet jeść, ale tylko po uprzednim upieczeniu. Jednak uważajmy, owoce dobrze nam znanego kasztanowca zwyczajnego są trujące.

Według starych przepowiedni kasztan przynosi szczęście, pochłania negatywną energię i chroni przed urokami. Z przyjemnością zachęcamy do zbierania kasztanów chociażby po to, by stały się pięknym elementem jesiennych dekoracji.

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.