bg_image
  • Pokaż:

Wyświetlanie 1–16 z 17 wyników

Hibiskus, jaki znany jest nam także pod innymi nazwami, to roślina wywodząca się z Chin oraz Tajwanu. Inaczej jest nazywany malwą sudańską, ketmią szczawiową, a także różą chińską. Ten piękny krzew z rodziny ślazowatych naturalnie występuje przede wszystkim w środkowej oraz zachodniej Afryce, jak również na południu i wschodzie Azji. Ze względu na klimat tropikalny lub subtropikalny odmiany hibiskusa często spotykane są także na terenie Brazylii, Australii, Hawajów, Florydy oraz Filipin. Warto nadmienić, że najokazalsze odmiany spotykane są w Japonii, które są trzy razy większe od tych polskich.

Charakterystyka

W Polsce także możemy znaleźć wiele odmian hibiskusów, pomimo znacznie mniej sprzyjających mu warunkach klimatycznych. Mimo wszystko do hibiskusów zaliczamy ponad 200 gatunków krzewów i bylin. Charakteryzuje go przede wszystkim wysokość sięgająca czasem 2-3 metrów, sztywne pędy i mocno błyszczące, zielone liście. Na szczególną uwagę zasługuje także piękny kolor kwiatów, które mogą przybierać odcienie ciemnoczerwone, białe, żółte lub niebiesko-fioletowe. To właśnie ze względu na atrakcyjny wygląd kwiatów hibiskusy niejednokrotnie hoduje się w celach ozdobnych. Kwiaty hibiskusa wyróżnia także kwaśny smak i raczej mało wyczuwalny zapach.

Uprawa i pielęgnacja, czyli co warto wiedzieć

Hibiskus jest rośliną specyficzną i stosunkowo trudną w uprawie, gdyż wymaga dużego nasłonecznienia i ciepła. Warto także pamiętać, że podłoże, na którym ma być hodowany hibiskus, musi być wilgotne, a zarazem skutecznie osłonięte przed wiatrem. Krzewy powinny być sadzone na żyznej, próchnicznej ziemi, która jest lekko wilgotna, a przy tym odpowiednio przepuszczalna. Dobrym pomysłem jest posadzenie hibiskusa po przymrozkach, w połączeniu z jego innymi odmianami w jednym rzędzie. W ten sposób nie tylko zaoszczędzimy miejsce, ale także stworzymy zjawiskowe kompozycje kolorystyczne, które cieszyć będą nasze oko.

Zastosowanie

Hibiskus jest nie tylko piękną rośliną ozdobną, a także stanowi bogate źródło właściwości leczniczych, które są znane i wykorzystywane już od stuleci. To nie tylko doskonały surowiec farmaceutyczny, ale i kosmetyczny.